Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Czwartek, 25 lipca 2024
Imieniny: Jakub, Krzysztof, Walentyna
słonecznie
19°C
Powróć do: Promocja

KONKURS-MŁYN

Wyniki konkursu:

Najwięcej punktów - 224 otrzymała praca konkursowa zgłoszona wspólnie przez 3 autorów: Marię Hofman, Katarzynę Karczewską i Mikołaja Szewko. Tym samym praca ta zwyciężyła w konkursie. Nagrodą w konkursie jest nagroda pieniężna w wysokości 10.000 zł brutto. 
Kolejna w punktacji praca zdobyła 179 pkt. 
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie dziękujemy! 

Główne zamierzenia  projektu:
Zwycięska praca zachowuje charakter budynku dawnego młyna. Autorzy jak najwięcej elementów całej struktury zachowali, a fragmenty wymagające naprawy, doprowadzono do stanu użytkowalności i zabezpieczono. Elementy, których wymiana była konieczna zostały wymienione w sposób harmonijnie uzupełniający historyczny budynek. Największą dokonaną przez autorów w projekcie zmianą była wymiana późniejszych przybudówek przylegających do jednej ze ścian młyna. Zostały one zastąpione prostą bryłą, bezpośrednio nawiązującą do wcześniejszych obiektów skalą i barwą. Główne wejście do obiektu znajduje się w nowo dobudowanej części. Obok drzwi ustawiona została jedna z maszyn, która uczestniczyła w procesie produkcji za czasów działalności młyna. Zdradza ona charakter miejsca. Przybyłych gości wita recepcja, w której znajduje się lada. Jest ona wykonana z cegły, która pozostała po wykonanej rozbiórce przybudówek. To działanie oprócz aspektów proekologicznych (ponowne wykorzystanie materiałów) ma również na celu dalej podkreślać historyczny charakter miejsca. Na osi wejścia znajduje się przeszklona witryna, za którą znajduje się inkubator spożywczy. Dzięki takiemu zabiegowi odwiedzający mogą również się czegoś dowiedzieć na temat procesów powstawania lokalnie wytwarzanych produktów spożywczych. Na prawo od wejścia znajduje się wykonany w starym ceglanym murze otwór prowadzący do kawiarni. Pozostawione okna flankujące wejście pozwalają odkrywać dawną strukturę obiektu. W centrum jednoprzestrzennego wnętrza kawiarni znajduje się pion komunikacyjny (klatka schodowa i winda) łączący wszystkie piętra. Powiększone otwory okienne parteru zostały dostosowane do nowego poziomu posadzki i doskonale doświetlają wnętrze. Wymieniona stolarka okienna swoim podziałem nawiązuje do pierwotnego i tworzy niepowtarzalny charakter przestrzeni. Po lewej stronie od wejścia znajduje się bar, który podobnie jak lada recepcyjna, został wykonany ze starej cegłą. Całość dopełniają stoły z krzesłami, obrazy, a w szczególności klimatyczne oświetlenie w postaci szynoprzewodów z reflektorami oraz duże neony pełniące rolę drogowskazów. Za częścią barową znajduje się zaplecze gastronomiczne dla kawiarni i inkubatora, spełniające normy sanitarne. W podziemnej części nowo wykonanej przybudówki zostały przewidziane ogólnodostępne toalety: damska, męska i dla osób z niepełnosprawnościami. Znajduje się tam pomieszczenie dla matki z dzieckiem oraz część techniczna dla całego obiektu: obszerny magazyn i pomieszczenie techniczne. Na 1. piętrze projekt przewiduje wykonanie pomieszczeń na potrzeby Izby Pałuckiej oraz Izby Pamięci prof. Jana Czochralskiego. Przestrzeń wystawowa utworzona w oparciu o logiczny ciąg ekspozycji prowadzi odwiedzających od wejścia do wyjścia z muzeum. Przestrzeń została wzbogacona o niedużą salę audiowizualną, co niezwykle wzbogaca doświadczenia wystawy. Część administracyjna mieści się tuż obok wejścia na ekspozycję.  Jednoprzestrzenne wnętrze 2. piętra służy jako miejsce zorganizowanych warsztatów, seansów filmowych i przedstawień. Istnieje możliwości podziału przestrzeni, za pomocą przesuwnych ścian. Dzięki temu jednocześnie mogą obywać się dwa wydarzenia. W podziemnej części nowo wykonanej przybudówki zostały przewidziane ogólnodostępne toalety: damska, męska i dla osób z niepełnosprawnościami. Znajduje się tam pomieszczenie dla matki z dzieckiem oraz część techniczna dla całego obiektu: obszerny magazyn i pomieszczenie techniczne.  Całość obiektu została dostosowana do wszystkich użytkowników, również dla osób z niepełnosprawnościami.

W skład komisji konkursowej powołanej na mocy Zarządzenia Nr 154 z dnia 15 listopada 2023 4. weszli: 
1) Wojciech Niemczyk pełniący funkcję Burmistrza Kcyni - Przewodniczący Komisji konkursowej,
2) Jan Kurant Przewodniczący Rady Miejskiej - członek komisji,
3) Magdalena Wyczańska-Jabłkowska Przewodnicząca Komisji Gospodarki Mieszkaniowej, Porządku Publicznego, Oświaty, Kultury, Sportu i Spraw Socjalnych - członek komisji,
4) Aleksandra Dzięciołowska Kierownik Referatu Inwestycji i Gospodarki Przestrzennej Urzędu Miejskiego w Kcyni - członek komisji,
5) mgr inż. arch. Adam Zieliński - członek komisji,
6) Kamila Okrutnik projektant wnętrz - członek komisji,
7) Daria Kieraszewicz przewodnik po Bydgoszczy i regionie, specjalistka z zakresu tworzenia produktów turystycznych - członek komisji,
8) Anna Duda-Nowicka pracownik Referatu Edukacji, Promocji, Sportu i Kultury Urzędu Miejskiego - sekretarz komisji konkursowej. 

zwycięska praca

zwycięska praca

******************************

Burmistrz Kcyni ogłasza konkurs studialny, otwarty, jednoetapowy na opracowanie koncepcji architektonicznej rewitalizacji budynku po młynie przy ul. Podgórnej 3 w Kcyni i nadanie mu nowych funkcji społeczno-kulturalnych.

Szczegóły konkursu w ZARZĄDZENIU NR 103.2023 BURMISTRZA KCYNI z dnia 16 sierpnia 2023 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na opracowanie koncepcji architektonicznej rewitalizacji budynku po młynie przy ul. Podgórnej 3 w Kcyni i nadanie mu nowych funkcji społeczno-kulturalnych dostępnym pod linkiem https://mst-kcynia.rbip.mojregion.info/zarzadzenie-nr-103-2023-burmistrza-kcyni-z-dnia-16-sierpnia-2023-r-w-sprawie-ogloszenia-konkursu-na-opracowanie-koncepcji-architektonicznej-rewitalizacji-budynku-po-mlynie-przy-ul-podgornej-3-w-kc/. 

Załączniki do ogłoszenia do pobrania poniżej. 

Pliki do pobrania:

Zarządzenie-regulamin
Format: docx, 30.67 kB
Mapka ewidencyjna.pdf
Format: pdf, 486.06 kB
6 Załącznik mieszkanie 1 piętro foto.pdf
Format: pdf, 10.48 MB
5 Załącznik piwnica gosp foto.pdf
Format: pdf, 11.54 MB
4 Załącznik 2 gie piętro młyn foto.pdf
Format: pdf, 14.11 MB
3 Załącznik 1 sze Piętro młyn foto.pdf
Format: pdf, 10.55 MB
2 Załącznik Parter młyn foto.pdf
Format: pdf, 9.66 MB
1 Załacznik Piwnica młyn foto.pdf
Format: pdf, 14.89 MB
01 opis.pdf
Format: pdf, 908.22 kB
00 strona tytułowa.pdf
Format: pdf, 209.27 kB
Rysunki.zip
Format: zip, 4.19 MB
Pliki dwg.zip
Format: zip, 2.56 MB
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.